Het nieuws over de herstructurering bij Philips Turnhout komt ook bij Voka Kempen hard aan. ‘In de eerste plaats leven we vandaag mee met de werknemers die hun baan verliezen en met hun gezinnen’, zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur Voka Kempen.

‘Toch geloven we in de kwaliteiten van deze mensen en in de veerkracht van onze regio. Voka blijft evenwel pleiten voor een fiscale en parafiscale stabiliteit, waar zeker de vele internationale spelers die in de Kempen actief zijn extra gevoelig voor zijn. Om te voorkomen dat er nog meer ontslagen vallen in de toekomst.

Innovatieve, veerkrachtige regio die investeringen aantrekt
We zijn ervan overtuigd dat we door het verstandig inzetten van middelen én mensen, iedereen snel terug aan de slag kunnen krijgen. Als sterk industriële regio voelt de Kempen altijd snel de gevolgen van de crisis en de veranderende economische realiteit. Maar onderschat onze veerkracht en ons economisch weefsel niet.

Met een mooie mix van snelgroeiende, dynamische KMO’s én wereldspelers. Actief in diverse speerpuntsectoren met een sterk innovatief karakter zoals de bouw, voeding, chemie/pharma, metaal, logistiek, milieu- en nucleaire technologie. Kempense werknemers zijn gekend om hun werkkracht, creativiteit én durf. Dit vertaalt zich dan ook in heel wat nieuwe projecten én openstaande vacatures.

Er is dus zeker nog een toekomst voor de werknemers die getroffen zullen worden bij Philips in Turnhout. Mede ook door de investeringen van Philips zelf in de toekomst van haar onderneming en werknemers, investeringen in inzetbare competenties en innovatie.” Zegt Jan Hendrickx, algemeen directeur van Voka Kempen.

Heel wat mensen geloven in onze regio. Hiervan getuigen bijvoorbeeld enkele recente projecten in onze regio. Kijk naar de nieuwe investeringen bij Jansen Pharmaceutica en Genzyme. JBF Industries en British Petroleum (BP) hebben in juli het contract voor de bouw van een pet-fabriek in Geel ondertekend. Het Japanse Sumitomo koos voor onze regio als logistieke uitvalsbasis voor Europa. Kempense bouwondernemingen komt u langs alle Vlaamse wegen tegen. Heel wat KMO’s groeien snel en worden succesvol internationaal actief.”

Meer dan 2.500 openstaande vacatures in de regio Turnhout
Dit resulteert ook in  heel wat openstaande vacatures. Volgens de statistieken van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zijn er in het arrondissement Turnhout 2.556 vacatures die in principe kunnen worden ingevuld door de getroffen werknemers van Philips Turnhout. Voor ruim 1.391 vacatures is geen opleiding vereist of hoogstens tweede graad secundair onderwijs. Niet alle ondernemingen melden hun vacatures bij VDAB. Bovendien houden de cijfers van de VDAB geen rekening met vacatures die uitzendbedrijven aanbieden. Dat betekent dat er meer dan 2.556 openstaande jobs zijn.

Getroffen werknemers van Philips in Tunhout competent aan de start
Philips in Turnhout heeft de jongste jaren via verschillende projecten gewerkt aan de bewustmaking rond talenten en competenties bij haar werknemers. Aan de inzetbaarheid van haar werknemers in een veranderende economie. De mensen komen dus gewapend aan de start. Via de Open Manufacturing Campus zoekt Philips bovendien zelf actief naar jonge, creatieve en innovatieve ondernemingen die zich willen vestigen op de site in Turnhout en die de expertises en competenties van de werknemers van Philips kunnen inzetten.

Diepgaande hervormingen nodig voor meer jobs
Om ondernemingen de kans te geven om de crisis door te komen, te groeien en nieuwe jobs te creëren, moeten we nu eindelijk lessen trekken uit ook deze moeilijke beslissing. Jan Hendrickx: “We hebben een gezonde industrie nodig om onze groei, jobs en welvaart te waarborgen. Voka is ervan overtuigd dat we een doorstart kunnen maken, als de overheden zich maximaal inzetten voor een goed ondernemingsklimaat. Door diepgaande hervormingen is Duitsland erin geslaagd zijn industrie weer te laten bloeien en het plukt daar nu de vruchten van. Wij kunnen dat ook bereiken.” Tot nu toe laat de overheid immers te vaak na om in te grijpen om de concurrentiekracht van onze ondernemingen intact te houden waardoor onze vestigingen het eerst getroffen worden bij internationale herstructureringen.